Tarih: 04.02.2024 18:34

Şenkaya Kurucusu Hüseyin KÖYCÜ 66 . Ölüm yılında İstanbul Eski Kozlu Mezarlığında Anıldı.

Facebook Twitter Linked-in

Yurdun her tarafına yayılmış, daha yıllarca evvel okur-yazar yüzdesi ile Türkiye sıralamasında en yukarıları işgal eden Şenkayalılar, Köycü için anma törenleri düzenler. İstanbul’da yaşayanlar bu anma törenlerini mezarı başında da gerçekleştirirler.  Bugün yine farklı yörelerden gelen Şenkaya'lılar, Hüseyin Köycü'yü anmak için İstanbul Kozlu Mezarlığı'nda buluştular. Ailesi ve hemşerilerinin katılımıyla soğuk kış havasını ısıtan buluşmada, dua okunmasının ardından oğlu Prof. Dr. Coşkun Köycü tarafından açılış konuşması yapıldı. Bütün katılımcılara teşekkür ettiği konuşmasında, Hüseyin Köycü’nün tanınmasında gösterdiği emeklerinden dolayı teşekkür ettiği Prof. Dr. Koptagel İlgün ise dedesi Köycü'nün hayatı boyunca yaptıklarını özetle anlatırken, bir yandan da Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği değerli insanlarının Hüseyin Köycü hakkındaki görüşlerini aktardı. Akabinde emekli milletvekili İsmet Su, değerli yazarlarımız Mustafa Yılmaz ve Ünal Karahasan ile Şenkaya Köy ve Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Şenyurt Topal birer konuşma yaptılar. İkramların ardından anma töreni sona erdi. 

66. vefat yıldönümünde anılan Hüseyin Köycü’yü ve yaptıklarını özetle hatırlayalım:

20 Şubat 1895’de Örtülü Köyü’nde (Şenkaya) doğan Hüseyin Köycü 17 yaşında yörenin en büyük köylerinden olan Örtülü'de muhtar seçildi. İşgal yıllarında Oltu’nun kurtuluşunda önemli rol oynadı, Kosor Nahiye Müdürlüğü görevine tayin edildi, aynı yıl Kars’ta milli müdafaa teşkilatı olarak kurulan; Milli İslam Şurası kurucu üyesi oldu. 1919’da Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti kurucu üyesi, Oltu Milletvekili ve Meclis  İdare Amiri  seçildi. Aynı yıl Allahuekber Cephesi komutanlığı da Hüseyin Sırrı Efendi’ye verildi. Bu hükumetin İngilizler tarafından dağıtılmasından sonra Oltu Serbest Gençler Teşkilatı’nı kurdu ve başkanı oldu. İkinci Oltu şurası üyeliğine seçildi. 

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra kalkınma mücadelesine köylünün eğitiminden başladı ve bu yıllarda köye öğretmen getirip, gençleri eğitmek için hususi mektep kurdu. Kız öğrenci sayısını artırmak için kampanyalar düzenledi. "Savaş bize toplu olarak bilgi dairesinde çalışmamızın gerekliliğini öğretti" diyordu. 1925’te Oltu İlçesi İdare Heyeti Üyesi ve 17 sene müddetle Erzurum İl Genel Meclisi üyeliğinde bulundu. 1928’de köyde halka açık şirket ve kooperatif kurdu. 1929 yılında köyün kalkınma planı olan Sarı Karton Projesi'ni kaleme aldı ve ömrü boyunca bu planı uygulayıp daha da genişletmek için çalıştı. 

1930’lu yıllarda eğitici ve öğretici tiyatro eserleri yazıp sahneye koyarak çevre ilçelerde turneler düzenledi. Evini vererek ortaokul açılması yönünde çalışmalara başladı. 1932 yılında Erzurum Halk Evi Köycülük Şubesi Başkanı olan Köycü, kalkınmanın köyden başlamasının yılmaz savunucusu olduğundan, 1934’te soyadı kanunu çıkınca kendisine “Köycü“ soyadını aldı. Köyün ve yörenin ağaçlandırılmasına çok önem verdi. Bu maksatla tiyatro eserleri, makaleler, şiirler yazarak ağaçlandırma bayramları düzenler ve "devlet yeşil yapraktır" derdi. 12 el sanatı dalında usta öğretmenler getirerek köy halkını kabiliyetlerine göre zanaata yönlendirdi. Sergiler, pazar ve panayırlar organize etti.   

Köy halkının ve Köycü'nün bütün bu gayretlerinin sonunda; 1946’da Örtülü Köyü ilçe oldu ve adı “Şenkaya” oldu. Yeni ilçenin belediye başkanlığını da yapan Köycü, 1950-55 yılları arasında Şenkaya Gazetesi’ni zor şartlarda çıkardı. 1957 yılında Türkiye Ufak Partisi’ni kurdu, genel merkezi il dışında olan ilk partidir ve amblemi bir kurşun kalemdir. 1958 yılında bacağına protez yaptırmak için geldiği İstanbul'da 31 Ocak günü hayata veda etti. Mezarı İstanbul Kozlu Mezarlğı’ndadır..

Anma törenine  katılımcılar:

Coşkun KÖYCÜ,

Prof.Dr.Koptagel İLGÜN

Semra İLGÜN,

Şenyurt TOPAL Şenkaya Federasyon Başkan

Metin ÖZTÜRK Mali Müşavir,

Hülya ÖZTÜRK

Osman ŞEKER İstanbul Şenkayalılar Dernek Başkanı

Cevat bey TurnalıKöy Dernek Başkanı

Darıca Şenkayalılar Dernek Başkanı

 

Hikmet AKTÜRK Sağlık Memuru

A.Tunahan AKTÜRK(Basın)

Tuba AKTÜRK(fotoraf)

Turan AKTÜRK (Kaçkar tv.Yönetmen ve Şenkaya Haber İmtiyaz Sahibi)

KÖYCÜ Akrabaları:

Argın aytaç

Aydan aytaç

Sara Köycü Aytaç

Koşar İLGÜN

Nevin İLGÜN

Galip Ümit YETİMOĞLU

Zeynep YETİMOĞLU

Başak KÖYCÜ

Levent İLGÜN

Mine KUMRAL İLGÜN

Güllü ÖZAY

Hande KÖYCÜ

Aslı KÖYCÜ

Torunu Hüseyin KÖYCÜ

Not. Bilerek veya bilmeyerek isimini yazmadığımız herkesten  Özür dileriz.

 

video haber en yakın zaman çıkacaktır...(facebookta canlı video vardır)

https://fb.watch/p-S9kP7fbW/




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —